Tuesday, August 14, 2007

KISAH SEJARAH SITI ZUBAIDAH DAN SULTAN ZAINAL ABIDIN

JAUH LEBIH DALAM DAN MELUAS DARI APA YANG KITA KETAHUI...

Oleh TNL Kasim ibni TNL Ahmad
Waris Mutlak, Maharaja Benua Islam Siam Nagara Kedah

Baca dulu Kisah Syair Siti Zubaidah disini,
http://portal.unesco.org/ci/en/ev.php-URL_ID=16300&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

Saya ingin menceritakan semula sejarah diatas untuk pembaca blog ini seperti mana yang telah diwasiatkan kepada saya. Terpulanglah kepada pembaca blog ini untuk mempercayainya atau tidak, tapi jangan katakan ia salah kerana ia wasiat yang saya terima hampir 60 tahun yang lalu. Saya dipaksa menghafalnya, tanpa buku untuk saya rujuk kerana semua buku/manuskrip telah dirampas dan dimusnahkan oleh penjajah. Tujuan saya, dengan ikhlas ialah supaya wasiat ini dapat direkodkan dan diketahui oleh orang ramai mengenai kebesaran bangsa Siam Islam dari negara Kedah yang membawa kepada bangsa Melayu hari ini. Penulis-penulis di blog ini pandai pula mencari bukti kerana pada usia ini, saya ketandusan semua itu.

Bismillahirrahmaanirrahim,

Ikuti kisah ini seperti yang telah diwasiatkan kepada saya,
Zaman Khalifah Umaiyah – Sultan Zainal Abidin adalah dari kerabat di Raja Parsi yang belayar ke negeri China diatas urusan perdagangan dan hubungan dua hala kedua negara. Baginda pada masa itu sudah pun berkahwin dengan Puteri Zubaidah. Sewaktu mengadap Maharaja China baginda telah terpikat dengan Puteri Raja China bernama Puteri Pa Pua lalu mereka pun dikahwinkan oleh Maharaja China ketika itu. Sultan Zainal Abidin bersama puteri barunya pun berhijrah kesebuah Pulau Maka yang mana hari ini di gelar Pulau Pa Pua (bawa laki) New Guinea. Mereka pun membuka sebuah kerajaan baru dan hasil perkahwinan tersebut mereka mendapat seorang putera di beri nama Putera Al Bani. Kealpaan Sultan Zainal Abidin ini kepada isteri pertamanya membawa kepada kisah Siti Zubaidah yang menyamar sebagai lelaki untuk mencari suaminya. Kisah ini ada direkodkan dalam syair dan lagu Siti Zubaidah dalam sejarah kesusasteraan Melayu Nusantara.

Setelah dewasa putera mereka berdua yang bernama Putera Al Bani pun mengadap datuknya Maharaja China dan baginda pula telah dikahwinkan juga dengan salah seorang Puteri Raja China. Maharaja dahulu sememangnya mempunyai ramai anak perempuan kerana berkahwin ramai. Setelah berkahwin mereka pun berhijrah untuk membuka sebuah negara baru. Pelayaran ini membawa mereka ke sebuah kawasan baru lalu dibina Istana Ayut’ia Al Bani terletak di Australia hari ini. Sekiranya kita teliti, perkataan Australia bukannya bahasa Inggeris malah adalah dari bahasa Siam bermaksud, penempatan lebih luas. Hari ini, Albani di Australia terletak ke Utara Bandar Perth. Perth juga adalah merupakan bahasa Siam. Keturunan Sultan Australia Al Bani membawa kepada Raja Chulan Man Bau.

Sekitar tahun 1350-1400 masihi

Raja Chu Lan Man Bau (@ Osman Putera disanjungi cucu-cucu) mempunyai dua orang Putera dan seorang Puteri iaitu,

1. Putera Sulong Saidina Ali menjadi Raja di Al Bani Australia.

2. Putera Kedua Saidina Cheng Ho atau San Bao,
“Cheng Ho, who was said to have been seven feet tall, was given greater power…..”
http://geography.about.com/od/historyofgeography/a/chengho_2.htm

3. Puteri Naga adinda kepada Cheng Ho berkahwin dengan Sultan Rijaluddin Mohammad Johan Syah yang bergelar Rama Tibodi II (Ayuthia) dan Parameswara (di Melaka)

Sultan Rijaluddin atau Parameswara Melaka tahun 1414 ini, bersemayam di Ayut’ia Kota Naga Jenan Daerah Kubang Pasu Kedah Malaysia. Baginda adalah dari keturunan Raja Merong Mahawangsa, Nagara Kedah (Lihat gambar makam dibawah sekali blog ini). Dalam Undang-Undang Kedah, ms 14,

“Maka undang-undang ini diperbuat daripada zaman Sultan Rijaluddin Muhammad Syah semayam di Naga, muafakat dengan sekelian menteri, pegawai dan pendeta membicara akan dia supaya supaya tetap adat ini, janganlah berubah-ubah.”Laksemana Cheng Ho sering berulang kerantau ini kerana perentah Maharaja China Yong Le dan turut mempunyai hubungan darah dengan pemerentah disini.
“It's likely that a detachment of one of Cheng Ho's fleets sailed to northern Australia during one of the seven voyages based upon the Chinese artifacts found as well as the oral history of the Aborigine”.
http://geography.about.com/od/historyofgeography/a/chengho_2.htm


มัสยิดมุฮัมหมัดเจิ้งเหอ สุราบายา อินโดนีเซีย
Muhammad Zheng He Mosque, Surabaya, Indonesia
มัสยิดมุฮัมหมัดเจิ้งเหอ ที่สุราบายา อินโดนีเซีย ใช้ศิลปะจีนตามชาติกำเนิดของเจิ้งเหอ
สร้างเลียนแบบ มัสยิดหนิวเจี่ย ปักกิ่ง

Baca mengenai Cheng Ho disini,
http://www.muslimheritage.com/topics/default.cfm?ArticleID=218

Perkahwinan Sultan Rijaluddin Mohammad Johan Syah, Rama Tibodi II @ Parameswara (1414m) ini dengan Puteri Naga ibni Raja Chulan Man Bau telah dianugerahkan 3 orang putera dan seorang Puteri iaitu,

1. Puteri Bavin Noung Siputeh Tengku Nor Asiah berkahwin dengan Maha Thammaraja, Raja India Sultan Zahiruddin Mohd Bador Syah (Babu India Monghul). Baginda di sebut sebagai Aishah Begum dalam sejarah India.

2. Putera Sulong di gelar Kaifa Tamim Sheikh Ali menjadi Raja Di Tong Oo (Burma Myanmar) bersemayamdi Istana Ayut’ia Ananda Pagan. Sejarah Thailand menyebut baginda sebagai Tabimshewati.

3. Putera kedua di gelar Khun Woran Wangsa Putera Yaacob Jalil menjadi Sultan Langkasuka bersemayam di Istana Ayut’ia Kota Palas Gunong Raja Pulau Langkawi Kedah.

4. Putera bongsu di gelar Sultan Mohd Yusof Pasai menjadi Raja di Sumatra Pasai(Chakraphai, tarik bawa pergi).

Pada tahun 1459 Sultan Zahiruddin Mohd Bador Syah di tabal menjadi Maha Tammaraja Dinasti Ayut’ia dan dikahwinkan dengan Puteri Bavin Nong yang menjadi Raja Perempuan Dinasti Ayut’ia bergelar Mah In (Inta Tiral). Mereka berdua membina sebuah Istana Di Toung Oo Mandalay digelar Istana Raja Perempuan Mandalay, Istana tersebut masih wujud di Mandalay Burma atau Myanmar hari ini. Semasa inilah Empayar Monggol India mula berkembang seperti peta "Empire of the Great Monggol " diatas blog ini.


Queen golden Monastery, Mandalay. Mandalay ialah sempena nama Raja Mandalika seperti tercatat pada batu bersurat trengganu sewaktu baginda berdakwah disana.

Istana Raja Perempuan Siam Mandalay Bavi Noung Tungku Nor Aisah Si Puteh Ibni Sultan Rijaluddin Mohammad Syah Parameswara Melaka Rama Tibodi II Dinasti Ayut’ia ( DI Mandalay Burma @ Myanmar). Disinilah tempat bersemayam Raja Siam Islam Terakhir Maha Dammaiyaza (Sharit Yang Di Pertuan)tahun 1752. Diusir oleh tentera Raja Buddha Aluang Phraya Burma ke Ayut’ia Bangkok pada tuhun 1752 dan kemudiannya berpindah ke Ayuthia.Istana Ananda Pagan (anakanda bawa wang), milik Raja Mandalika Sultan Mad Zafar Syah III bergelar ‘Rama Tibodi I’ tahun 1300 masihi ibni Sultan Mohammad Syah Yang Adil bergelar ‘Narasuan’ Benua Siam Kedah Kheag Tesh . Raja Mandalika adalah nama raja yang tercatat pada batu bersurat trengganu. Istana ini kemudiannya menjadi tempat bersemayam Raja Eva Tong Oo Maharaja Siam Quifatabin Sheikh Ali (Kaifa Tamin Sheikh Ali). Kaifa Tamin Sheikh Ali pula ialah ayahanda kepada Raja Perempuan Nang Che Yam Jammu Patani yang berkahwin dengan Sultan Ismail.


Hasil perkahwinan Raja India Sultan Zahiruddin Mohd Bador Syah (Maha Tammaraja) dengan Raja Perempuan Maha Raja Siam Dinasti Ayut’ia Benua Siam Kedah Kheag Tesh mendapat empat putera.

1. Putera pertama di gelar Raja Beruas Perak Nai Hisbu Mad Azam Syah @ Intaraja II (Song Tam Ayut’ia 1605 masihi).

2. Putera kedua digelar Raja Borneo Santubung, Sultan Saidina Hassan Syah, Dinasti Ayut’ia (bergelar Jetta/Chetta tahun 1610 masihi).

3. Putera ketiga digelar Raja Riau Sultan Shaari Riayat Syah Johor (Atthinawong Dinasti Ayut’ia tahun 1628).

4. Putera keempat digelar Raja Berunai Sultan Mustafa Kecil Bongsu (Dinasti Ayut’ia bergelar Prasat Thong 1630 masihi. Baginda garang orangnya dan sewaktu menjadi Maharaja Besar Ayuthia dia pernah menyerang Patani kerana engkar perentahnya. Ini kita harus terima sebagai konflik dalaman kerajaan Benua Islam Siam ketika itu).

Kedatangan Inggeris menyebabkan Australia dijadikan tempat buangan banduan dari England pada tahun 1788 masihi selepas mereka mengusir umat Islam Australia ke Pulau Timor Liste di zaman Syarif Yang Dipertuan Yang Maha Mulia Benua Siam Islam Kedah Kheag Tesh dan penjajah Inggeris membunuh Raja Islam Australia di Albani Australia iaitu Sultan Sayid Ali Paduka Seri Sultan Chulan pada 1200 hijrah bersamaan 1789 masihi. Anakanda baginda Sultan Yusuf Al Mahadi turut juga dibunuh terkemudiannya (lihat gambar disebelah kanan, berjanggut putih).

Inggeris sepertimana yang kita ketahui bukan sahaja menjatuhkan Empayar Benua Islam Siam malah Empayar Islam Monggol India, Empayar Raja China Islam Manchu dan Empayar Islam Ottaman di Turki.

Begitulah wasiat yang saya terima. Wallahualam.

12 comments:

Anonymous said...

Semakin seronok saya baca artikel-artikel dalam blog ini kerana saya memahami bahasa Siam walaupun sangat kurang menggunakannya.

Kalaulah Bugis itu ada kaitan dengan Siam (Bo Gis), ada kemungkinan Banjar juga ada kaitan yang mana kesultanannya ditubuhkan sekitar 1678.

Ban (kampung) jar (susah) - hidup dalam kepayahan menentang Belanda.

Salmi

anaianai said...

Terima Kasih Salmi kerana berkunjung dan memberi cadangan. Tu pun ada lagi orang yang mengatakan bahasa siam ini sama je dengan bahasa thai. Mana boleh, tanya lah orang orang Kedah yang faham bahasa siam nie, betul tak?

Memang betul kehidupan dizaman dahulu bukanlah mudah seperti yang kita sangkakan. Tahun 1668, Sultan Mahmud Syah dah mangkat dan penjajah sudah menguasai keseluruhan Melaka. Sebab itulah Sultan Muhiyuddin Mansor Syah berpindah ke Pulau Langkawi, buka seorang tapi dengan pengikut-pengikutnya.

Anonymous said...

Berdekatan Taman Buaya di Langkawi, saya dapati ada perkampungan penduduk berbahasa Siam sama seperti kampung saya. Semasa saya berhenti di sebuah kedai untuk mengisi minyak, beberapa orang mak chik bercakap Siam sesama sendiri. Bila menyedari kedatangan saya seorang pelancung mereka meminta maaf dalam bahasa Melayu "Maaflah cik no, kami sini semua cakap Siam".

Saya kata "tak pa, saya pun faham bahasa Siam".

Mungkinkah mereka ini keturunan pengikut-pengikut Sultan Muhiyuddin Mansor Syah?

Ada seorang kawan saya yang memang asal usul orang Langkawi tetapi langsung tak tahu bahasa Siam. Mungkin juga bahasa itu telah pupus lebih awal di kampungnya berdekatan Kuah.

Salmi

anaianai said...

Memang benar..sewaktu saya berkunjung kesana, pemandu teksi yang membawa saya memaklumkan kepada saya mengenai satu kampung yang masih lagi bertutur bahasa siam Kedah, tapi dia tak ingat nama kampung tu,tapi lokasinya.

Dia bertanya saya kenape saya nak kemakam purba. Saya pun menceritakan mengenai sejarah Pulau Langkawi dan dia mengakui bahawa orang tuanya dulu pernah mengatakan bahawa makam purba itu sebenarnya adalah makam Raja Besar Kedah.Tapi kata dia, siapa nak dengar cakap orang macam dia ni walaupun dia merupakan penduduk asal Pulau Langkawi.Aleh-aleh, katanya lagi, dah naik papan tanda makam purba pulak.

Pinggir Kali said...

Saya baru dlam blog ini. Namun saya cukup gembira dengan artikel-artikel. Semua yg dikesah dalam blog ini amat baru dan tentu sahaja akan 'merombak' keseluruhan sejarah negara kita yg saya belajar di sekolah dahulu.

Teruskan usaha.

janpakburn said...

saya ada baca artikel saudara tentang Kg Sg Layar tepi Sg Merbuk.Dikatakan situ dan di sungai tukang adalah tyempat repair kapal.make sense sebab la ni pon dekat tepi titi semeling penah feri Pulau Pinang depa hantaq repair.Pasai Pulau Tiga memang ada dengaq cerita situ adalah tapak istana hinggap.Terima kasih saudara.Teruskan usaha

Imchommell said...

wahhh..saya mintak2 lah tolonglah bongkarkan pulak kisah pasai Mahsuri..saya dengaq waris mahsuri yang ada lani pon bukan dr susur galoq yang betoi...

emaswarisan said...

Wah...dah semakin menarik nih...bersambung hikayat nih...

Betul jugak la,kawasan sekitar istana Kota Palas kat Ulu Melaka,Langkawi tu kawasan bendang.Sini saja bendang padi kat Langkawi.Selalunya istana dengan rakyat dan padi mesti dekat.Aku tau sebab bendang mak mertua aku ada kat situ.Tahun 70an depa dok Langkawi,la ni depa sewa saja tanah tu sebab dah balik ke Jitra.Isteri aku ada cerita,masa dia kecik2,bapa dia dulu polis di Langkawi(tahun 70an).La ni dah arwah.Kubur kat Ulu Melaka dekat bendang mak dia tu,kubur orang pangkat raja2.
Pasai telaga mahsuri yang sebenar pun dia tau juga.Nanti la bagi aku baca abih blog ni dulu....

Dah semakin menarik...awat la dah 2 tahun aku baru dapat blog nih....teruskan usaha Tuan Anai-anai.

@deq He said...

sayapun nak suka baca blog ni...sy memang peminat sejarah..tambahan pula tgh mengkaji perkaitan antara kerajaan islam kedah dan kerajaan kelantan...bahasa mereka banyak persaman...

Myn said...

saya seronok membaca blog ni..sebab saya sangat suka pasal sejarah.
saya sendiri tertanya-tanya salasilah keluarga belah bapa dan ibu.
kami dari kampung charok kapas,kuala pegang
tok orang pattani
tapi tok wan orang banjar perak
kata mak dan abah..arwah tok ada sebuah buku syair siti zubaidah dan sering bersyair untuk orang kampung..
buat saya tertanya-tanya pula..
apa kaitannya buku tu dengan arwah..

123ABC said...

Dikhabarkan bahawa Keramat/Makam Siti Zubaidah berada di sebuah kuil Buddha di Toa Payoh, S'pura.
Ada sesiapa yg mengetahui? Bagaimana boleh terjadi sedemikian?

Unknown said...

Saya cadangkan cerita ini d filemkan.. seperti mana yg kita sama2 ketahui.. cerita2 thai myanmar china melalui hikayat2 masing2.. apa salahnya industri filem malaysia produce kan certa2 begini.. agar bangsa malaysia kenal bangsa mereka sndiri.. nak carik fakta n budaya2 kaum memang besar belanjanya.. tetapi hsil jika berjaya.. bkn malaysia saja yg beli.. negara2 rantau asia yg lain mungkin trpegun dgnn hasil karya sejarah ini.. pliz empersize opinion saya.. certa ini amat menarik skali.. sya penggemar filem2 dinasty filem empayer.. salam..