Sunday, August 12, 2007

SEJARAH KESULTANAN SELANGOR DAN MAHARAJA BENUA ISLAM SIAM KEDAH - BAHAGIAN II

Hasil perkahwinan yang direstui oleh Maharaja Benua Islam Siam, Raja Lumu telah memperolehi seorang putera bernama Sultan Ibrahim Shah. Sultan Ibrahim Shah sebagai waris mutlak dan penyambung tali persaudaraan, telah dikahwinkan pula dengan seorang puteri dari Kedah bernama Tunku Chik ibni Tunku Anjang Johan ibni Sultan Mohammad Jiwa II, Nai Nal Adilin, iaitu Perdana Menteri Kedah merangkap Raja Kota Setar (baginda bukan Sultan Kedah).

Permaisuri Sultan Mohammad Jiwa II bernama Puteri Nang Che Puan adalah adinda kepada Sharif Yang Di Pertuan Yang Maha Mulia (mereka berdua adalah Datuk dan nenekanda Tengku Chik). Puteri Nang Che Puan pernah menjadi Raja Perempuan Ayuthia dan di gelar Phumintharaja. Ketiadaan baginda Sultan Mohammad Jiwa II kononnya dikatakan belayar mencari ilmu (mengikut sejarah Kedah) sebenarnya adalah mengikut permaisurinya yang menjadi Raja Perempuan Siam Islam di Ayuthia.


Arch pada tingkap dibahagian atas, kiri dan kanan, berbentuk V terbalik adalah senibina orang-orang Siam Islam.


Tingkap ditingkat bawah ini pula adalah dari bentuk senibina China.Istana Bandar di Jugra dibina oleh Sultan Muhiyuddin Mansur Syah (bergelar Boromokot di Ayuthia), setelah baginda dan ayahanda baginda berpindah ke Selangor dari istana Melaka di Kota Lukut. Baginda mangkat di Pulau Langkawi dalam tahun 1758 dan dimakamkan disana. Anehnya makam baginda dikategorikan sebagai makam purba, satu maklumat yang tidak tepat.


Pelbagai motif hiasan turut menghiasi ruang dalaman Istana Bandar di Jugra


Relief naga laut di kiri kanan bahagian hadapan bangunan Istana Bandar membuktikan bahawa raja yang memerentah adalah dari keturunan Raja Merong Mahawangsa.


Bentuk arch pada pintu gerbang ini sama seperti pintu gerbang Kanchaburi di Kota Kuala Kedah dan profil batu nesan Tok Soh di Pinang Tunggal.Sultan Alaud-din Sulaiman Shah telah ditabal diistana ini pada 17 Februari 1898 tapi Istana ini dikatakan siap dibina dalam tahun 1914, perbezaan sebanyak 16 tahun. Bagi kami, tarikh ini telah diletakkan terkemudian.

Generasi seterusnya, perhubungan persaudaraan ini berterusan hingga ke Sultan Muhammad Syah dan seterusnya Sultan Abdul Samad yang turut berkahwin dengan Raja Aisha binti Sultan 'Ali 'Ala ud-din Shah, puteri kelima of Paduka Sri Sultan 'Ali I 'Ala ud-din Shah ibni al-Marhum Raja Kambodja, Yang di-Pertuan Muda Riau. Untuk maklumat semua , Sultan Ali adalah anakanda ke empat kepada Sultan Muzaffar Syah III (Raja Kemboja) ibni Sharif Yang Di Pertuan Yang Maha Mulia.


Hari ini, Paduka Sri Sultan Sharaf ud-din Idris Shah ibni al-Marhum Sultan Saleh ud-din 'Abdu'l Aziz Shah al-Haj, Sultan Selangor adalah waris mutlak Kesultanan Selangor dari keturunan Bani Hashim, Raja Merong Mahawangsa, Raja Zahiruddin Babur Syah (Raja Monggol India) dan Maharaja Benua Islam Siam Nagara Kedah.


Tidak jauh dari Istana Bandar terletak sebuah masjid iaitu Masjid Sultan Alaeddin yang mana mempunyai ciri-ciri senibina yang menarik lagi unik.

Menara Masjid yang terletak dihadapan dan terasing dari Bangunan utama Masjid mengingatkan kami kepada menara masjid Acheen Street di Pulau Pinang (lihat gambar disebelah kanan). Rekabentuk menara tersebut ibarat pagoda yang meninggi. Ini tidak menghairankan kami kerana Islam juga turut sampai ke negeri China semenjak tahun 650masihi dan kemungkinan besar generasi mereka yang datang terkemudian turut juga membantu membina masjid ini.Pada pagar ‘cast iron’ asal yang diwanakan merah terdapat motif bunga teratai dan awan larat. Motif ini turut diguna pada pintu gerbang masuk ke Masjid Xian dinegeri China. Kami turut mengerjakan solat bersama jemaah masjid ketika masuk waktu sembahyang. Kami kemudiannya duduk bersembang dengan qariah masjid tersebut sambil menikmati keindahan masjid tersebut.

Lawatan ini telah membuka persperktif baru kepada kami mengenai kedatangan dan perkembangan agama Islam di negeri Selangor Darul Ehsan, bermula ia dari sebahagian jajahan Melaka, lalu dibuka oleh Raja Lumu seterusnya menjadi sebuah negeri paling maju di Malaysia hari ini.

No comments: