Thursday, August 16, 2007

BUAT WARIS NGAH IBRAHIM BIN NGAH LAMAD DAN RAJA NGAH IBRAHIM IBNI SULTAN JAAFAR MADAZAM SYAH KEDAH

BAHAGIAN II


Gambar Sultan Jaafar Mudazam Syah dalam simpanan keluarga di Kedah, tidak jauh bezanya dengan gambar baginda dari blog Kamunting.


Keris milik Sultan Jaafar Madazam Syah masih disimpan oleh TNL Kasim. Hulunya pecah dipijak dengan gajah. Baginda dibunuh dengan kerisnya, simbol kekuasaannya tersisip di pinggang sebagai satu tanda penghinaan, seolah-olah berkata,"siapa yang berkuasa sekarang ini?". Maafkan saya, saya nak bercerita lagi. Jenazahnya dibawa balik ke Kampung Tualang diatas talam dalam keadaan perotnya terburai dan kepalanya yang hampir pecah. Jenazahnya dikebumikan dalam keadaan syahid. Saya katakan disini sekali lagi, hanya bangsa yang tidak ada tamadun dan peradaban (lalu merampas tamadun orang-orang Siam Islam di Ayuthia dan mengaku sebagai orang-orang siam) sanggup bertindak sebegitu rupa. Paling mengaibkan lagi, Sultan Abdul Hamid turut menyaksikan pembunuhan itu.

Isteri isteri Sultan Jaafar Mudazam Syah atau Long Jaafar dan anak-anaknya ialah,
1.Nai Sofiah (isteri pertama), 5 orang anak.
a. Nai Piah
b. Nai Cik Lah
c. Nai Siah
d. Nai Long Hj Yassin>>Nai Long Mahmud >> Nai Long Ahmad dan>>Nai Long Kasim, waris mutlak.
e. Nai Long Ahmad

2.Nai Asiah isteri kedua, seorang anak.
a. Nai E Ting

3 Ngah Sapura Isteri Ketiga, 3 orang anak
Ngah Sapura binti Ngah Lamad (Datuk Paduka Setia) bin Koya Ngah @ Megat Terawis ibni Sharif Yang Di Pertuan, Raja Besar Benua Siam Kedah, . Adik Ngah Sapura ini bernama Ngah Ibrahim dilantik menjadi Menteri di Larut dalam tahun 1862 menggantikan tempat Long Jaafar setelah baginda menjasi Sultan Jaafar Madazam Syah. Tiga orang anak mereka ialah
a. Raja Sulaiman
b. Raja Ngah Ibrahim berkahwin dengan Toh Puan Halimah (Halimah adalah juga adik ipar Nai Long Hj Yassin). Menjalankan perniagaan barang-barang kemas dan banyak merantau. Bapa saudaranya Ngah Ibrahim lah yang menjadi Menteri (@ Raja) di Larut, yang juga adik ipar Sultan Jaafar.
c. Raja Alang Sapiah

4. E Nuan (Muallaf) Isteri keempat, seorang anak.
a. Nun (Shabanun)
Sedang mengandung sewaktu Sultan Jaafar Mudazam Syah dibunuh tentera thai di Gurun Kedah dalam tahun 1876 dengan cara dipijak dengan gajah. Thai yang datang dari negeri Siam menjajah Kedah dari tahun 1876-1881. Dalam ketakutan ketika dijajah, E Nuan kembali kepada keluarganya dan menganuti agama asal. Walau pun keluarga mereka hari ini berlainan agama, mereka masih mengganggap keluarga yang beragama Islam sebagai keluarga mereka juga.


Makam dua beranak, Syed Alang Alauddin dan Sultan Jaafar Madazam Syah di Kg Tualang Kedah. Jenazah baginda ditindankan diatas makam ayahanda baginda kerana dikebumikan diwaktu darurat, iaitu bermulanya penjajahan thai keatas negeri Kedah.

Begini sedikit sebanyak scenarionya.

1.Dalam mengkaji sejarah kita tidak boleh melihat semenanjong ini mempunyai negeri-negeri seperti hari ini. Di awal 1800, Perak Utara, Kedah, Kelantan, Trengganu, Singgora, Satun, Ligor Pahang Johor, Selangor adalah dibawah nagara Kedah. Penjajah telah memisahkan Sumatera dan Riau dari Nagara Kedah. Negeri- negeri lain diperentah oleh Raja Daerah atau Bendahara yang bernaung kepada Maharaja Negara Kedah..

2. Selangor yang dulunya dibawah Melaka telah dilantik Raja yang baru oleh Sultan Mudzaffar Syah III , Raja Kuala Kangsar (merangkap Timbalan Yang Di Pertuan Yang Maha Mulia Kedah) dibawah pemerentahnya yang pertama iaitu Raja Lumu. Sebelum itu Selangor berada dibawah Melaka, kemudiannya dibawah Johor.

3.Berikutan perjanjian sulit yang dinamakan Perjanjian Pangkor dalam tahun 1874, penjajah Inggeris melantik Raja Abdullah menjadi Sultan Perak. Di waktu yang sama Sultan Jaafar Mudazam Syah sebagai Yang Di Peruan Yang Maha Mulia masih lagi memerentah sebagai Maharaja Kedah dimana wilayahnya termasuklah Perak, diperentah oleh raja-raja daerah. Konsepnya sama seperti hari ini dimana dibawah Yang Di Pertuan Agong bernaung raja-raja negeri. Campurtangan Inggeris ini sudah pasti menimbulkan kemurkaan baginda kerana merampas Utara Perak dari baginda, begitu jugalah dengan adik iparnya Ngah Ibrahim yang menjadi Raja Larut turut juga hilang kekuasaan. Pembunuhan Birch oleh Datuk Maharajalela adalah diatas perentah Sultan Jaafar Mudazam Syah atau Long Jaafar.

4. Dimana pula dikatakan salasilah Kesultanan Kedah ketika itu? Mereka pada ketika itu adalah Raja Daerah sahaja bernaung dibawah baginda. Sultan Mohammad Jiwa II adalah Perdana Menteri Kedah. Sultan Abdul Hamid hanya dilantik oleh Penjajah Thai dalam tahun 1881 (selepas Kedah di jajah) sahaja dan berkahwin pula dengan kerabat Thai. Sultan Abdullah yang mengadai Pulau Pinang kepada Inggeris bukanlah Sultan Kedah tetapi Raja Pulau Pinang (baginda anak pertama dari ibu ke2, bukan gahara) yang dilantik oleh Sharif yang Di Pertuan. Baginda Sharif turut melantik kekanda Sultan Abdullah iaitu Tengku Long Putera sebagai Raja Legeh merangkap Perdana Menteri menggantikan Sultan Mohd Jiwa II yang mangkat,adinda kedua Tengku Anjang Johan menjadi Raja Ranong (dari ibu gahara, anak pertama dan kedua).Nama kedua-dua mereka telah di"delete"kan dalam sejarah Kedah setelah dibunuh tentera thai.

5. Di Kelantan, kehilangan wilayah Patani menyebabkan Sultan Mohammad II dilantik oleh Thai, sedangkan Sultan Mohammad I @ Nik Muhammadiah (Keramat Tok Bai) masih ada, berpindah bersama rakyat dan pengikutnya, menetap dan mangkat di Kedah. Baginda menjadi guru agama dan anak-anak muridnya terkenal di Kedah. Warisnya masih ada hingga kini merupakan waris Kesultanan Kelantan yang sebenar. Mereka tidak menuntut apa-apa tapi dipersilakan sesiapa pun yang hendak membuat kajian sejarah realiti untuk rekod generasi masa hadapan.

6. Di Johor, kehilangan Singapura dan Kepulauan Riau menjadikan pemerentahnya bergelar Maharaja. Sultan Riau, Yusuf Al Mahadi dibunuh oleh Inggeris akan tetapi dua orang anak-anaknya sempat dilarikan ke Kedah. Warisnya pun ada hingga kini.

Penutup

Dengan itu saya memohon kepada mana-mana waris Ngah Ibrahim atau pun waris Raja Ngah Ibrahim yang membaca artikel ini untuk menghubungi saya di Kedah melalui alamat e mail diatas tajuk blog ini bagi mengeratkan kembali hubungan silaturahim yang telah terputus. Keluarga kami disini bersangkut di kedua-dua belah pihak dan mengetahui salasilah ini bertahun-tahun lamanya, namun kami tiada daya untuk bertindak.

Semua saluran dulunya ditutup bagi kami termasuklah media massa yang ada pada ketika itu. Artikel yang dihantar tidak diterbitkan. Harta Pesaka dirampas individu yang berkuasa. Akan tetapi sebagai orang Islam kami yakin doa orang-orang yang teraniaya ini suatu hari pasti akan Allah tunaikan walau pun 5 generasi telah berlalu. Dengan kemajuan internet, kami mendedahkan perkara ini, dan semua yang kami tahu untuk semua peminat sejarah, semua golongan rakyat Malaysia yang inginkan kebenaran sejarah bangsa hari ini.

TNL Kasim ibni TNL Ahmad
Waris Mutlak, Sultan Jaafar Madazam Syah.

(Ada pihak menghubungi kami mengatakan terdapat satu lapuran akhbar seketika dahulu mengenai satu keluarga yang mengatakan Ngah Ibrahim yang dibuang daerah itu adalah keluarga mereka dan telah kembali ke Perak secara senyap, berkahwin semula, meninggal dan di kebumikan di Kota Beruas. Jika ini benar, jenazah yang dibawa balik dari Singapura ialah Raja Ngah Ibrahim ibni Sultan Jaafar Madazam Syah [berbondakan Ngah Sapura]).

No comments: