Tuesday, December 25, 2007

HIMPUNAN BESAR KELUARGA SYARIF YANG DI PERTUAN DARI TITISAN RAJA MERONG MAHAWANGSAJitra 22hb Nov : Satu perhimpunan besar keluarga Merong Mahawangsa keturunan Syarif Yang Di Pertuan telah berjaya di adakan di Taman Rekereasi Paya Pahlawan berdekatan dengan bandar Jitra, Kedah Darul Aman sempena menyambut Hari raya Qurban.

Majlis yang di pengerusikan oleh Y.B Dato Dr Nai Chau Megat Afifuddin ibni Nai Chau Megat Haji Omar ini telah menghimpunkan keluarga Syarif Yang Di Pertuan Maharaja Besar Benua Siam sepertimana tercatat dalam manuskrip Undang Undang Kedah yang dibukukan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka dalan tahun 2005.

Majlis ini telah diresmikan oleh Yang Amat Berhormat Dato Nai Chau Megat Johari ibni Nai Chau Megat Bahrom, Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri yang juga waris kepada Koya Nai Chau Abu Megat Manja. Turut hadir ialah waris mutlak, Yang Mulia Tuanku Nai Long Kasim ibni Tuanku Nai Long Ahmad dan keluarga beliau.Kakak kepada Y.B Dato Dr Nai Chau Megat Afifuddin ibni Nai Chau Megat Haji Omar iaitu Prof Datuk Dr Nai Chau Asmah turut menerima wasiat dari keluarga yang terawal megenai sejarah Raja Nai Chau Abu Megat Manja. Siasatan kekeluargaan oleh Nai Chau Megat Ahmad ibni Nai Chau Megat Harun telah membawa kepada salasilah yang lebih lengkap lagi.


Majlis dimulakan dengan bacaan doa selamat oleh Nai Fai Bau Haji Abdul Ghani ibni Nai Fai Bau Haji Kasa. Nai Fai Bau atau Putera Kapas (sebab berkulit cerah) adalah anakanda Syarif yang paling bongsu.

Seawal jam 9 pagi pendaftaran ahli keluarga mula capai kemuncaknya sekitar jam 11 pagi sebaik ketibaan Yang Amat Berhormat Dato Nai Chau Megat Johari Nai Chau Megat Bahrom. Ketibaan beliau juga disambut meriah oleh waris dan keluarga yang sudah sedia menanti. Lebih 3000 ahli keluarga telah hadir pada perjumpaan tersebut dengan jumlah qurban sebanyak 5 ekor lembu dan 3 ekor kerbau.Dalam ucapannya Dato Nai Chau Megat Johari ibni Nai Chau Megat Bahrom berharap usaha untuk merekodkan salasilah ini diteruskan oleh semua waris agar dapat di kenang oleh generasi kita yang akan datang. Beliau turut menyampaikan ucapan penghargaan kepada mereka yang berusaha bersungguh-sungguh untuk mencari kembali salasilah yang telah hilang ini.Majlis turut di serikan dengan persembahan silat, kumpulan muzik Gendang Keling dan ceramah oleh Yang Mulia Nai Long Mazlan ibni Nai Long Abdul Majid mengenai sejarah realiti nagara Kedah yang disembunyikan oleh penjajah Inggeris dan thai dahulu. Ceramah beliau telah menarik perhatian pelbagai pihak yang hadir pada hari itu.


Jika ia raja, kenapa nama baginda tidak tercatit dalam Salasilah Kesultanan Kedah?Menurut beliau lagi, Sharif Yang Di Pertuan adalah Yang Di Pertuan Agong Nagara Kedah dahulu dan sejarah baginda telah digelapkan oleh penjajah sebelum memerdekakan negara kita dengan sejarah versi mereka. Namun penemuan bukti-bukti baru sejarah bangsa Melayu dari rumpun Siam mengenai kedatangan Islam semakin mengukuhkan bukti terutama sekali bukti bertulis dalam manuskrip Undang-Undang Kedah.


Khuysuk mendengar penerangan, dua waris Koya Nai Chau Abu Megat Manja

Penglibatan Yang Amat Berhormat Dato Nai Chau Megat Johari ibni Nai Chau Megat Bahrom dan Y.B Dato Dr Nai Chau Megat Afifuddin ibni Nai Chau Megat Haji Omar dalam bidang politik sebagai Menteri adalah ‘ibarat sireh pulang ke junjong’ memandangkan Nai Chau Abu Megat Manja ialah juga berjawatan Menteri Empat disamping sebagai Paduka Seri Sultan, Raja Kubang Pasu Darul Qiam.


TNL Kassim bersama Datuk Nai Chau Megat Johari ibni Nai Chau Megat Baharom.

Keluarga Syarif Yang Di Pertuan merangkumi waris anakanda baginda iaitu Koya Long bergelar Sultan Mud Zaffar Syah III, Koya Ngah bergelar Megat Terawis, Koya Shuib bergelar Megat Shuib Koya Nai Chau Abu bergelar Megat Manja dan Koya Fai bergelar Megat Iskandar.Diantara waris yang hadir meramaikan majlis ini.Kecuali Koya Long yang bersemayam di istana Kuala Kangsar, empat beradik anakanda Syarif Yang Di Pertuan termasuk baginda sendiri telah dibunuh oleh tentera thai yang menyerang Istana Kota Meang Kuang (bermaksud nagara luas) dalam tahun 1821. Serangan ini dikenali sebagai serangan Musuh Bisik, 1821. Ahli keluarga mereka yang masih kecil dan dewasa dilarikan oleh pengikut mereka ke kawasan lain yang lebih selamat dimana mereka membuang nama dan pangkat untuk menggelak identiti mereka dikenali musuh.Menurut Setiausaha perhimpunan, Nai Chau Megat Ahmad ibni Nai Chau Megat Harun selain dari menghimpunkan semula keluarga besar ini ia bertujuan untuk saling mengenali antara satu sama lain dan disamping merekodkan salasilah yang ada dan mereka yang sudah pun meninggal dunia. Jelas pada setiap wajah-wajah mereka terdapat wajah yang seiras walau pun tidak pernah berjumpa sebelum ini.


Buku yang diedarkan kepada seluruh ahli keluarga sewaktu pendaftaran lengkap dengan salasilah keluarga masing-masing. Terima kasih diucapkan kepada Nai Chau Megat Ahmad ibni Nai Chau Megat Harun diatas segala usahanya.

Jamuan makan tengahari turut disediakan dan ramai waris mengambil peluang untuk berkenalan diantara satu sama lain. Yang Amat Berhormat Dato Nai Chau Megat Johari Nai Chau Megat Bahrom mengingatkan kepada penceramah untuk membukukan penulisan sejarah dan salasilah ini untuk tatapan generasi akan datang. Sementara itu majlis perhimpunan ini dicadangkan akan diadakan setiap tahun bagi mengingati arwah-arwah yang telah meninggal dunia.

1 comment:

Chantiqque Chiqquitas said...

Saya sekeluarga tidak dpt menghadirkan diri pada perjumpaan ini walaupun ada di antara saudara mara yang pergi.Bagaimana saya nak mendaftarkan diri utk salasilah keluarga?